Bezlepkový kvások

Bezlepkový kvások

Skúšali ste už niekedy piecť chlieb z kvásku? Ja osobne si domáci chlieb pečiem takmer pravidelne. Keď som zistila, že to je veľmi jednoduché, tak som spravila prvý pokus a keď sa výborne vydaril, recept som si založila do zošita s receptami a odvtedy ho pečiem. Nie je totižto nič lepšie, ako keď vám kuchyňa rozvoniava po čerstvo upečenom chlebíku. A ďalším bonusom je, že keď si chlebík pečiete sami, viete presne, čo ste doň dali.

Keď už som sa cítila byť dosť skúsená v pečení chleba, posunula som to na ďalšiu úroveň a začala som sa zaoberať myšlienkou piecť kváskový chlieb.

Kvások je prírodný fermentovaný výrobok. Pri jeho množení vužívame flóru, ktorá sa prirodzene nachádza v múke ale aj vo vzduchu našej kuchyne. Aj vašej. Kvások je 100% hydratovaný, to znamená, že ho pripravujeme zmiešaním rovnakého množstva múky a vody. Redší kvások poskytuje lepšie pomienky na rast baktérií mliečneho kvasenia a výsledkom je menej kyslá chuť. Čiže čím hutnejší kvások si vyrobíme, tým kyslejšiu chuť chlebíka docielime.

Kvások najlepšie rastie pri teplote okolo 25 stupňov. Od teploty v miestonsti potom závisí aj množstvo času, ktorý je potrebný na dozrietie a ďalšie prikŕmenie. Ak je v miestnosti príliš teplo, kvasinky sa množia rýchljšie a ak cesto včas neprikŕmite, môžu sa kvasinky premnožiť a výsledkom je prekyslené cesto.

Vďaka obsahu baktérií mliečneho kvasenia je kváskový chlieb zdravší a lepšie stráviteľný. Má jemne kyslastú chuť.

Toto všetko mám už za sebou. Aj samotné pečenie kváskového chlebíka, ktorý je síce pracný, vyžaduje si veľa starostlivosti o samotný kvások, ale výsledok je úžasný a chuť kváskového chlebíka jedinečná.

Ale priznám sa, ešte stále som nováčikom v pečení bezlepkových chlebíkov a rovnako aj v príprave bezlepkového kvásku. Od skúsenejších “gazdiniek” som zozbierala tipy na to, ako si pripraviť vlastný kvások z múk neobsahujúcich lepok a následne, ako z toho kvásku upiecť bezlepkový kváskový chlebík.

Bezlepkový kvások

Bezlepkový kvások

Jedna z našich fanyniek a čitateliek sa s nami v minulosti podelila o recept na bezlepkový kvások z kukuričnej múky. Nenechávame si ho pre seba a zdieľame ho:

250 g hladkej kukuričnej múky zalejeme s 250 ml vlažnej vody a rozmiešame na kašu.  Nalejeme do väčšej nádoby (pozor, kvások niekedy rýchlo rastie a môže nastať efekt “hrnček var”).  Necháme pri izbovej teplote postáť v kuchyni (ja som ho vyložila na chladničku) a keď si počas dňa spomenieme, tak ho premiešame. Keď uplynú dva dni, začneme prikrmovať. Pridávame podľa hesla: koľko múky toľko vody – stačí začať napríklad s dvomi lyžicami kukuričnej múky a 2 lyžicami vody. Premiešame riadne a necháme postáť do druhého dňa, kedy opakujeme kŕmenie kvásku. Takto kvások prikrmujeme asi týždeň. Keď sa nám vytvorí bublinková kvasiaca zmes (spoznáte to aj podľa vône piva :-)), kvások je pripravený na ďalšie spracovanie. Ak sa vám ho zrovna nechce spracovávať, nevadí, pokračujte v prikrmovaní.

Keď už sa chystáme piecť, tak z kvásku odoberieme potrebné množstvo a vyšný kvások prikŕmime múkou a vodou, premiešame, necháme prekvasiť. Kvások sa dobre skladuje v chladničke. Ja ho pred pečením vyberiem deň vopred von, prikŕmim, premiešam a po použití ho znovu odkladám do chladničky.

Ak máte odskúšaný a fungujúci recept na kváskový chlebík bez lepku, napíšte nám. Odmeníme vás :-).

 

 

1 odpovedať
  1. Iva Nedelská hovorí:

    Dobrý deň.

    Mnoho ľudí odrádza údržba kvásku-stále na to myslieť a každý deň s kváskom niečo robiť…Na lazoch to kedysi riešili tak, že drevenú misu, v ktorej cesto miesili, po upečení chleba neumyli, len ju prikryli čistým obrúskom a nechali na kredenci pri izbovej teplote vyschnúť. Keď sa chystali na ďalšíkrát piecť chlieb, len zasušený kvások v mise oškrabali a zarobili s novou dávkou, do ktorej už nepridávali nový kvások-a stačilo to. Kto vie, či by sa dal tento postup uplatniť v prípade kukuričného kvásku…Prajem pekný deň. Iva

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár